SA SVINJETINOM U "ZAJEDNIŠTVO"

Folklorna grupa prijepoljskog doma kulture nedavno je gostovala u Švajcarskoj. Među četrdeset dva člana ove grupe bilo je i 2-3 onih koji nisu Srbi. Kad je jedno od njih zatražilo hranu koja nije sa svinjetinom Ljubiša je odbrusio:

-Drugo nema!

Šta je poruka ovoga rasističkog: „drugo nema“?

Poruka je jasna, direktna, odnosno kako bi se jezikom bosanskim kazalo poruka je jekten bejan a glasi:

-Ako si sa Srbima onda moraš jesti šta i oni jedu

-Ako si sa Srbima onda moraš igrati, pričati, pjevati, pozdravljati.. kako i oni to rade

-Ako ideš u srpsku školu onda ćeš kroz nju postati Srbin  

Da li je Bošnjacima sad jasno šta u srpskoj svijesti, u srpskoj stvarnosti, znači riječ “zajedništvo“? Jasno je, bezbeli. U srpskoj svijesti, u srpskoj stvarnosti „zajedništvo“ ima samo jedno jedino značenje a to je POSRBLJAVANJE, SRBIZACIJA Bošnjaka i svih ostalih koji se u srpsko „zajedništvo“, u srpsko kolo uhvate. 

Da li je Bošnjacima sad jasno otkud toliko nastojanje da se formiraju, ko bajagi, „zajedničkie“ škole, „zajednički“ folklori, horovi, teatri...? Jasno je to svakom Bošnjaku i Bošnjakinji koji nisu poltroni, ulizice, koji za šakicu materijalnog interesa ne pljunu na svoj nacionalni, vjerski, kulturni i svaki drugi identitet. 

Da li je sad jasno zašto bošnjačka omladina neće u te, ko sankim, „zajedničke“ foklorie, horove... Jasno je i AFERIMMMMM! po stotinu puta bošnjačkoj omladini. Jedino  nije jasno zašto Bošnjaci ultimativno ne traže svoje školske programe, svoje škole, svoje...? Zašto bošnjačka omladina ne formira svoje folklore, horove, teatre..?