Sreda, Mart 30, 2011

SA SVINJETINOM U "ZAJEDNIŠTVO"

Folklorna grupa prijepoljskog doma kulture nedavno je gostovala u Švajcarskoj. Među četrdeset dva člana ove grupe bilo je i 2-3 onih koji nisu Srbi. Kad je jedno od njih zatražilo hranu koja nije sa svinjetinom Ljubiša je odbrusio:

-Drugo nema!

Šta je poruka ovoga rasističkog: „drugo nema“?

Poruka je jasna, direktna, odnosno kako bi se jezikom bosanskim kazalo poruka je jekten bejan a glasi:

-Ako si sa Srbima onda moraš jesti šta i oni jedu

-Ako si sa Srbima onda moraš igrati, pričati, pjevati, pozdravljati.. kako i oni to rade

-Ako ideš u srpsku školu onda ćeš kroz nju postati Srbin  

Da li je Bošnjacima sad jasno šta u srpskoj svijesti, u srpskoj stvarnosti, znači riječ “zajedništvo“? Jasno je, bezbeli. U srpskoj svijesti, u srpskoj stvarnosti „zajedništvo“ ima samo jedno jedino značenje a to je POSRBLJAVANJE, SRBIZACIJA Bošnjaka i svih ostalih koji se u srpsko „zajedništvo“, u srpsko kolo uhvate. 

Da li je Bošnjacima sad jasno otkud toliko nastojanje da se formiraju, ko bajagi, „zajedničkie“ škole, „zajednički“ folklori, horovi, teatri...? Jasno je to svakom Bošnjaku i Bošnjakinji koji nisu poltroni, ulizice, koji za šakicu materijalnog interesa ne pljunu na svoj nacionalni, vjerski, kulturni i svaki drugi identitet. 

Da li je sad jasno zašto bošnjačka omladina neće u te, ko sankim, „zajedničke“ foklorie, horove... Jasno je i AFERIMMMMM! po stotinu puta bošnjačkoj omladini. Jedino  nije jasno zašto Bošnjaci ultimativno ne traže svoje školske programe, svoje škole, svoje...? Zašto bošnjačka omladina ne formira svoje folklore, horove, teatre..?

 

PRIJEDLOG I ODGOVOR VLADIMIRU [Odgovori]

Vladimire, prije nego što prokomentarišem tvoj post imam jedan konkretan prijedlog a to je:

Da li bi ti mogao da kontaktiraš one koji to mogu uraditi pa da u Prijepolju priredimo jednu javnu tribinu sa temom:
SRBIZACIJA BOŠNJAKA- LAŽ ILI ISTINA

Ja bih želio govoriti na toj tribini u ime Bošnjaka a u ime Srba može govoriti svako onaj koga organizator pozove i ovlasti za to.
Mislim da bi to bio pravi način da javno, demokratski, ljudski... predočimo sve ono o čemu ovdje pišemo i još puno toga drugog.

U tvojem postu ti pišeš:

”... ako je tako kako Vi kažete, recite jasno i glasno bez uvijanja ko je dao takvu izjavu od to dvoje troje bošnjaka. Na žalost ja mislim da takvu izjavu ne možete pribaviti pa imam pravo smatrati da pišete laži i prevare u cilju stvaranja netrpeljivosti i nepoverenja među narodima...”

Vladimije, krivo misliš, tj. ne radi se o laži i podvali.
Na gostovanju vašeg folklora u Švajcarskoj Adnan je tražio hranu bez svinjetine a Ljubiša Savković mu je odbrusio:
-Nema drugo

Gotovo sam siguran da Adnan ovo neće pred vama potvrditi. Shvatam i zašto to neće, u stvari, shvatam zašto on to nesmije potvrditi. No, ako je potrebno da navedem ime osobe, odrasle, punoljetne, ozbiljne, familijarne, u Prijepolju ugledne... osobe kojoj je Adnan ovo povjerio onda mogu i to uraditi. Ako je potrebno ta osoba može doći kod vas da to potvrdi a da Adnanu, ako to on bude negirao, “....... i izgrdi ga” (Riječi su autentične).

Sa moje strane jedno upućujem jedno plaho, jedno golemo AFERIM Adnanu jer je njegova reakcija pokazala da je on, bez obzira ne sve oblike srbizacije kojoj je izložen, ipak Bošnjak.

No, Vladimire. U ovom slučaju totalno su ne bitne osobe. Ovdje je strahotna stvar jedan tako rasistički čin koji se ogleda u tome:
-Nema drugo

Jer, šta je poruka toga čina?
Poruka je jasna i glasi: Nema drugo jer kad si sa Srbima onda jedi šta i oni jedu. Kad si sa Srbima onda ”pevaj” kako i oni ”pevaju”. Ili još kraće: Kad si sa Srbima onda si Srbin.

Vladimire, možeš li da zamisliš, makar i u mašti, šta bi se deseli da je neki Bošnjak, rukovodilac neke kulturno-umjetničke grupe, prema nekom srpskom momku učinio neki gest kojim se omalovažava, vrijeđa... njegov srpski nacionalni, kulturni, vjerski i svaki drugi identitet? Šta bi se tada desilo? Bi li se o tome šutjelo? Bi li taj srpski momak bio u strahu da o tome obavjesti svoje roditelje...?
Vladimire, tada bi to bila prva vijest u večernjem TV dnevniku a Bošnjak koji bi tako nešto učinio ne bi ni 24 sata ostao na radnom mjestu na kojem je do tada bio, svi mogući sudovi bi se bavili tim Bošnjakom, sve moguće novine bi pisale o tome...

Vladimire, ti mi poručuješ:

”...Ja da sam na vašem mestu bilo bi me sramota...Nadam se da ćete i vi početi gledati u budućnost....”

Vladimire, nadam se da i ti počinješ uviđati i shvatati da, ne samo ja nego bilo koji drugi Bošnjak koji ovako javno i na najuljudniji način piše, govori... o totalnoj diskriminaciji Bošnjaka u Sandžaku, da se takvi nemaju čega ni sramiti ni stidjeti.

Kao što ti na početku napisah hajdemo svoje stavove o tome izložiti na javnoj tribini.
Što se tiče budućnosti ja u nju zaista ”gledam” i što se Bošnjaka tiče ona je više nego kaharna, čemerna, pogana... Zbog te bošnjačke budućnosti sve ovo, evo od 1990. god. i pijšem, govorim, radim...

Bio bih najsretniji kad bi me ta budućnosti u cijelosti demantovala i kad bi Bošnjci u Sandžaku dočekali vrijeme u kojem neće biti izloženi brutalnom posrbljavanju i crnogorčenju.

Sve najbolje i tebi
Do našeg, mogućeg, susreta na javnoj tribini u Prijepolju


Ferko Šantić

Comment by prijepolje1 (04/08/2011 13:59)

budite iskreni... [Odgovori]

Još jedna u nizu prevara. Pa da počnemo, ako je tako kako Vi kažete, recite jasno i glasno bez uvijanja ko je dao takvu izjavu od to dvoje troje bošnjaka. Na žalost ja mislim da takvu izjavu ne možete pribaviti pa imam pravo smatrati da pišete laži i prevare u cilju stvaranja netrpeljivosti i nepoverenja među narodima i narodnostima, kao i pogodno tlo za neko novo žarište za koje ne vidim razlog da vam treba. Ja opet u ime tima koji je organizovao i vodio tu decu u Švajcarsku tvrdim da smo mi više vodili računa o tim bošnjacima nego i oni sami. A da je bilo mesta na kojima je bilo hrane sa svinjetinom i sa masti bilo je ... ali to je uvek isticano. Što se tiče kvaliteta posete i njihivog statusa ... opet pribavite mišljenje, ako možete...
Još jedna stvar, znate li koji su dani posni u pravoslavlju i znate li kako bi trebalo da se taj dan ja hranim ... E vidite ... nije bilo ni jednog dana organizovanog po našim potrebama... jel bi zbog toga trebo da se žalim Srpskoj pravoslavnoj crkvi ili da spremam vojni udar na Švajcarsku. Ja da sam na vašem mestu bilo bi me sramota...
Sloboda građana je uvek nešto što nam pripada ... ali da li to znači da treba uskratiti drugima te slobode,.... ili da te slobode moraju uvek i svima dostupne. A šta se desi u islamskim zemljama gde je nemoguće na običnim mestima pojesti svinjetinu ...
Da Vi ne želite da promenite svet, celu Evropu kako ne bi morali paziti. Pravi vernik bi to doživeo kao iskušenje, kako probu đavola ili kako ga već zovete, a vi ... to nazor hoćete da predstavite kao zločin. i da znate u pravoslavlju što je iskušenje veće to su zasluge Sluge Božjeg takođe uzvišenije ... Eto i mi smo imali iskušenja ... a neki su postili, i nije im smetala trpeza drugih ... Gledali su u svog Boga i u svoj tanjir. Nadam se da ćete i vi početi gledati u budućnost....
Sve najbolje...

Comment by Vladimir (04/08/2011 09:50)

[Odgovori]

Ovo mogu da rade samo oni nama. kad bi bosnjaci vako nekog srbina nacerali na nesta sto je protiv njihove vere i nacije pa to bi odmah bila prva vest u dnevniku u pola osam. taj nas koji bi to uradio nekom srbinu bio bi smenjen i kaznjen svakakim kaznama.
vako kad se to nama bosnjacima radi onda niko nista. svi sute ali je zalosno sto suti i taj kome je to radjeno umesto da on i njegov babo i svi njegovi odu u sve novine, na sve tv stanice. onda se to vise ne bi ponovilo a vako srbi ce i dalje isto raditi.

Comment by damir1982 (03/31/2011 12:16)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me