PRIJEPOLJSKI SRPSKI DOM KULTURE

 

 Kulturno umjetničko društvo prijepoljskog doma kulture i gradski (crkveni) hor danas se vraćaju sa gostovanja u Švajcarskoj. Prije odlaska u Švajcarsku oni su u prijeposljskom srpskom domu kulture priredili   program za roditelje i ostale građane. Program su nazvali „ispratnicaza Evropu. Dođite da vidite čime će mo u Evropi predstavljati našu Srbiju, stajalo je u pozivu upućenom građanima Priepolja 

Jedan od posjetilaca ovako je opisao priređeni program:”Žalosno je bilo gledati tu priredbu i ponašanje ansambla, odnosno tih mladih osoba na pozornici... Bolje je ne kazati na šta je ta pozornica ličila. I da bi sve bilo etno filovano na scenu su stupili guslari koji su zaguslali posrpskom programukoji potpisuje direktor prijepoljskog srpskog doma kulture. Potom direktor dodaje: “Tamo ćemo pevati samo srpske pesme“.  

Treba zabilježiti i to da su na ovoj priredbi neki posjetioci, inače Srbi pa i pojedini zaposleni u toj kući, negodovali u vezi programa. Neki od njih su čak napustili i salu...

Vrijedi zabilježiti i to da na ovo gosotovanje u Švajcarsku nije pošao šovjek koji 40 godina obučava mlade da zaigraju naordna kolaod Vardara pa do Triglava”. Nije pošo samo zbog toga što nije Srbin. To je još jedan primjer kako se srpska vlast odužuje poslušnicima iz redova Bošnjaka. 

Ako se pitate da li će se u vezi sa svim ovim oglasiti neko od prijepoljskih Bošnjaka, neka od bošnjačkih organizacija... odgovor je: Neće i ne treba.

 Neće zbog toga što Bošnjaci šute o daleko krupnijim stvarima nego što su ovakve priredbe. O svemu ovome neće se oglasiti ni oni partijski Bošnjaci koji su nedavno zaposleni kako u prijepoljskom domu kulture tako i u nekim drugim državnim ustanovama jer oni su tu da šute i primaju platu isto onako kao u vrijeme „Gajreta“. 

Ne treba se, u ostalom ni oglašavati niko od Bošnjaka jer i sa ovom priredbom i sa ovim gostovanjem u Švajcarskoj moćnici prijepoljskog doma kulture, kao exponenti srbijanske vlasti, po ko zna koji putu svima su poručili:  Ovo je  srpski dom kulture i mi prezentiramo našu, srpsku kulturu. 

U ovoj poruci nema ništa, ama baš ništa loše. Ona je jasna, direktna. Niko nesmije ni jednom riječju pokušati da našim sugrađanima Srbima osporava njihovo legitimno pravo da u svakoj prilici prezentiraju svoju kulturnu baštinu, svoj srpski jezik, svoje...

Gornja poruka u kojoj se jasno ističe da je prijjepoljski dom kulture u stvari srpski dom kulture nastavlja se i glasi: Bošnjaci, ako vam je do vaše kulture a time i do vašeg identiteta izgradite svoj dom kulture, svoje kulturno umjetničko društvo, svoj radijo, svoje novine, svoju školu, svoje... 

Neshvatljivo  je kakva je to „sila“ koja je prijepoljske Bošnjake dovela u ovo stanje da oni ništa od ovoge neće. Jer da oni hoće da imaju, na primjer, svoje Kulturno umjetničko društvo, svoj radijo, svoju školu... siguran sam da nema ni jednog jedinog Srbina koji bi im to pravo osporio.