FILM - PRIJEPOLJE 13.JUNA 1991.god. - ŠTRAJK GLAĐU ISPRED PRIJEPOLJSKOG DOMA KULTURE ZBOG SRBIZACIJE BOŠNJAČKE DJECE U MUZIČKOJ ŠKKOLI


U maju 1991. god. uprava Muzičke škole u Prijepolju (Milenko Bajić, Slobodan Gojković) naredili su bošnjačkoj djeci da na časovima hora moraju pjevati svetosavsku himnu. Tada su roditelji bošnjačke djece povukli svoju djecu sa časova hora. Bošnjačkoj djeci su nakon toga upisane negativne ocjene-jedinice iz tog predmeta. Bošnjački roditelji su se potom obraćali svim opštinskim, regionalnim i republičkim institucijama ali bez ikakvog rezultata. Nakon toga je 13.juna 1991. god. Ferko Šantić, profesor prijepoljske gimnazije i predsjednik prijepoljskog "Preporoda" stupio u štrajk glađu ispred prijepoljskog doma kulture u kojem je bila Muzička škola. Ovaj štrajk glađu svojim potpisima je podržalo 5.343 stanovnika Prijepolja i okoline.  Nakon   trodnevnog štrajka glađu bošnjačkoj djeci su izbrisane negativne ocjene iz časova hora. Međutim, odgovorne osobe za ovo ponižavanje Bošnjaka i njihove djece nikad nisu procesuirani.

 Film je dostupan linku:

http://youtu.be/ZzrEhNPzoCw

 

 

NOEL MALCOLM-ISTORIJA BOSNE


 
NOEL MALCOLM-ISTORIJA BOSNE
 
Noel Malcolm (1956.) skolovao se na Eatonu i Cambridgeu, gdje je diplomirao engleski jezik i knjizevnost, te stekao doktorat povijesnih nauka. Od 1981. do 1988. naucni je saradnik sveucilista u Cambridgeu, zatim vanjskopoliticki urednik The Spectatora i politicki kolumnist Daily Telegrapha. Kao urednik priredio je kriticko izdanje sabranih djela Thomasa Hobbesa i napisao njegovu biografiju. Sa temeljnim poznavanjem jezika jugoistocne Evrope, vec vise od desetak godina posvetio se istrazivanju nekih aspekata povijesti toga podrucja. Potaknut tragicnim dogadjajima u Bosni 1992-92. godine, napisao je knjigu Povijest Bosne, koja je nakon objavljivanja, u aprilu 1994. godine, docekana izvanrednim strucnim pohvalama. Sada priprema prvi cjelokupnu Povijest Kosova
 
Knjiga je dostupna na linku: 
 
http://www.scribd.com/doc/198471351/Noel-Malcolm-Povijest-Bosne

MEHMEDALIJA BOJIĆ - ISTORIJA BOSNE I BOŠNJAKA-Od najstarijih vremena do 1992. god.


 
 MEHMEDALIJA BOJIĆ - ISTORIJA BOSNE I BOŠNJAKA dostupna je na slijedećem linku:
 

http://www.scribd.com/doc/198468831/MEHMEDALIJA-BOJI%C4%86-HISTORIJA-BOSNE-I-BO%C5%A0NJAKA

DR. SALIH JALIMAM- ISTORIJA BOSANSKIH BOGUMILA


 
 DR. SALIH JALIMAM- ISTORIJA BOŠNJANA, koje srpska i hrvatska historijografija namjerno nazivaju izmišljenim i netačnim imenom "Bogumili". Knjiga je dostupna na slijedećem linku:

http://www.scribd.com/doc/198466925/80580991-Salih-Jalimam-Historija-Bos-Bogomila

HAKIJA ZORANIĆ- NASTANAK-ETNOGENEZA BOŠNJANA KOJI PREDSTAVLJAJU PRETKE BOŠNJAKA


 Izvanredno dokuumentirana historijska studija o nastanku-etnogenezi Bošnjana koji su u stvari pretci Bošnjaka. Dostupna je na slijedećem linku:
 
 http://www.scribd.com/doc/198461805/105329813-Hakija-Zoranic-o-Etnogenezi-Bosnjana-Bosnjaka