Ponedeljak, Avgust 24, 2015

SRBZACIJA-POJAM I OBLICI


POJAM SRBIZACIJE
 
„Prva srpska država obrazovala se u Raškoj 
i odatle je počela srbizacija susednih oblasti...“ 

Ovaj citat uzet je iz dijela „Istorija srpskog naroda“ autora Vladimira Ćorovića (Istorija srpskog naroda, Glas srpski, Banja Luka, Beograd 1997. Prva knjiga, str. 67)

Iz gornjeg citata vidljivo je da se pojmom „srbizacija“ označava posrbljavanje, odnosno pretvaranje u Srbe svih onih koji to nisu. U prvom Rječniku (nije „Rečniku“) srpskog jezika kojeg je Vuk Karadžić objavio u Beču 1818. god. (str. 613, 786-787) objašnjava se šta znače riječi srpskog jezika: posrbljavanje, posrbljavati, Srbiti, Srbiti se, Srbljak, Srbljanin, Srbljenje. Objašnjeno je to prevođenjem na njemački jezik.

Posrbljavanje 

Srbljenje 

Srpski publicisti, istoričari,  književnici, političari..., već dva vijeka govore, pišu.. o islamizaciji, albanizaciji, germanizaciji..... O svemu tome napisani su tomovi knjiga, radova..., održani nebrojeni simpozijumi, predavanja... Međutim, oni nikad ne govore niti pišu o srbizaciji nesrpskih naroda na Balkanu. Zašto to? Zašto se svako pisanje, svaki govor... o srbizaciji i posrbljavanju smatra i proglašava, ništa manje, nego antidržavnim dijelom? Istorijska je istina da je proces srbizacije, u odnosu na sve ostale «izacije» daleko većeg obima od svih ostalih «izacija». Kroz proces srbizacije srbizirani su, skoro u cijelosti, neki od balkanskih naroda. Na primjer, Vlasi su bili najbrojniji narod u centralnim dijelovima Balkana. Na tim prostorima Vlasi su u cijelsti srbizirani i prisilno pretvoreni u Srbe. 

Postoji literatura, odnosno postoji više radova u kojima se pisalo o srbizaciji.Neki od tih materijala dostupni su i na internetu. Na primjer:

https://sh.wikipedia.org/wiki/Srbizacija

(Nastavit će se) 

 

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me