Subota, Mart 26, 2011

BOŠNJAČKI PROGRAM, BOŠNJAČKI PANO

 

Konačno!

Ispred prijepoljskog doma kulture, u povodo promocije bošnjačkog dokumentarnog serijala "Ispod vela zaborava" autora Ibiša Kujevića iz Rožaja, postavljen je prije nekoliko dana pano napisan drugačije nego što je to bila praksa do sad.

Prošao je silan vakat dok se evo i ovo nije desilo, dok se evo konačno, bar na ovaj način, nije vidjela i iskazala gesta uvažavanja sandžačkih Bošnjaka kao naroda. Hvala onima koji su tu gestu učinjeli.

 

 

A u programu priredjenom ovim povodom nastupila je i folklorna grupa prijepoljskog doma kulture.

 

 

 

Ovo je isti taj folklorni ansambl koji je nedavno gostovao u Švajcarskoj a o čemu sam pisao u prethodnom postu i o čemu se toliko komentara napisalo.

Neka mi ne bude zamjereno ali ja moram da pitam:

ZAŠTO BOŠNJACI U PRIJEPOLJU NEMAJU SVOJU FOLKLORNU, HORSKU, DRAMSKU... GRUPU?

ZAŠTO UDRUŽENJE ZA NAUKU, KULTURU I UMJETNOST BOŠNJAKA - "IKRE" NEMA SVE OVE GRUPE?

ZAŠTO SRPSKA OMLADINA U PRIJEPOLJU MORA IGRATI BOŠNJAČKE IGRE (neznam da li pjevaju i bošnjačke pjesme). JE LI TO ZBOG TOGA ŠTO BOŠNJAČKA OMLADINA TO NE UMIJE ILI ?????

Bit ću zahvalan za sve odgovore na ova pitanja koja su mi se, k'o Zlatar, na džan-na dušu navalila.

 

IKRE i BKZ [Odgovori]

Na pitanje, zašto Ikre....mnogo bi bilo potrebno prostora da se zauzme ako bi svi iskreno gobvorili ovdje. Poštovani kolega Šantiću, ti znaš i da je formirana Bošnjačka kulturna zajednica i da si dao potpis za nju kao i ja i veliki broj bošnjačkih intelektualaca i kulturnih poslenika. Možda bi na ovo tvoje pitanje IKRE... trebalo dodati , šta je to BKZ u Prijepolju i čemu služi. Od osniovanja BKZ i otvaranja „njene“ kancelarije u Prijepolju ja nisam upoznat čemu služi taj prostor i kako djeluje ako djeluje ova organizacija. Promovisali su me na osnivanju a na konferenciji za štampu kao sekretara odbora za Prijepolje, pojma nemam, a za predsjednika taj i taj. Nikad više nisam ušo u tu prostoriju, Poslije taj i taj nije predsjednik odbora , otišo na drugu dužnost pa je neko izabro tog i tog bez znanja ikoga kao i tog prvog, valjda po principu braća smo. Ja ne bih ovdje volio o tome raspravljati već bih rado prihvati da to bude javno transparentno naprimjer u Domu kulture, da vidimo ko je šta u bošnjačkoj kulturi pa makar to bili i prijepoljski imami koji postadoše i naučni radnici, što je dobro. Tu treba tražiti problem što nema mladih talenta bošnjaka u našoj kulturi na pozornici orkestru....Posebna je priča angožvanje prijepoljskih preduzetnika na promovisanju kulture pa i promovisanju političkih partija kroz bošnjačku kulturu. Svi moji poznanici znaju šta je problem ali neće niko da se zamjera i njena gospodstvo asimilacija nas polahko uljuljkuje.
Ferko stari prijatelju, najbolje je da sve ovo zatvoriš da izbrišeš, ne vrijedi.Ma mnogi su mi rekli, ne ujedaj, ma kaka kultura, sagni glavu ko i drugi imaćeš šta hoćeš“ e to mi govore „bošnjaci“..Gasi ti ovaj blog a i ja nemam snage da se sa murtatitma mahlucima munaficima, jadnicima poltonima...nadmećem jer ih je u većem broju. Poslaću ti odgovor za IKRE i neću se više javljati
Selam iskreni
as Meša Brničanin
artist

Comment by meša brničanin (03/29/2011 09:34)

ODGOVOR ADMIRU [Odgovori]

Admire,

Ti ove tvoje ”komentare” napisa, hasli u velikoj huji i ljutnji. U bosanskome jeziku ima riječ „stafriti“ čime se iskazuje ispoljavanje najviše moguće ljutnje. Tako se, u običnom govoru, zna kazati: Stafrio je na njega...; On mu stafri...

Čini mi se da i ti na mene stafri golemu ljutnju. Pokušavam rastabiriti, razjasniti uzroke tvoje ljutnje ali vaj haluna, uzalud, uzalud mi je nastojanje. Ne mogu anlaisati, ne mogu razumjeti, ne mogu dokučiti šta je to što tebe toliko ljuti. Volio bih da mi to, po istilahu, polahko, sve redom, bez huje napišeš.

Ti pišeš:
„„...mozete pisati sta hocete... necete unistiti nesto sto vec 7 godina (traje)...”

Iz ovoga zaključujem da ti shvataš da moje pisanje o srpskoj folklornoj grupi u prijepoljskom domu kulture ima za cilj da uništi tu grupu. Vela havle! Adnane, bolan ne bio, pa kako bih ja to mogao, na koji način bih ja to mogao izvesti? To bi bilo dušmansko dijelo. Pa srpska omladina mora njegovati svoju kulturnu baštinu, mora imati i svoj folklor i sve drugo svoje.

Ja pišem o tom srpskom folkloru u Prijepolju samo zbog toga da njima uputim jedno plaho, jedno veliko AFERIM i da pri tome upitam sve prijepoljske Bošnjake, svu prijepoljjsku bošnjačku omladinu gdje je naš bošnjački folklor, gdje je naš bošnjački hor, gdje je naš bošnjački teatar...

Adnane, zar nije bruka, zar nije sramota, zar nije uvrijeda, zar nije poniženje za Bošnjake kao narod da srpska omladina u Prijepolju igra, ko bajagi, bošnjačke igre i time svima nama poruči: pošto ste vi mazlumi, pošto vi ne umijete da formirate svoj folklor, evo mi će mo to za vas odraditi.

Treba li bilo šta više o ovome kazati, napisati? Ne treba, bezbeli. Ako Bošnjaci u Prijepolju imaju i zehricu razuma, ako imaju i zehricu, dram, nacionalnog dostojanstva, ako im njihov nacionalni i kulturni identitet bilo šta znače onda će pod hitno uraditi sve da ova naša bruka i sramota što prije nestanu pa da prijepoljska bošnjačka omladina ima i svoj folklor i svoj hor i svoj teatar i svoj...., svoje.....

Adnane, pokušaj da zamisliš slijedeće:

Bošnjačka omladina u Prijepolju formira svoju folklornu grupu i onda Srbi kažu: paaaa, dobro igrajte vi naše igre, nama folklorna grupa i ne treba. Da li je ovo moguće? Nije, bezbeli ni u mašti a džabati u stvarnosti.

Kako je onda moguće da Bošnjaci, bošnjačka omladina u Prijepolju gleda poniženje o kojem sam gore već pisao? Je li to znak da su i Bošnjaci i njihova omladina u Prijepolju već toliko posrbljeni da više i nemaju potrebu za svojom kulturom, svojim nacionalnim identitetom, svojom školom, svojim....., svojom....?

Adnane, volio bih da mi napišeš šta ti misliš o tome šta se zaključuje iz toga kad neki bošnjački omladinac, onako apošićare, onako javno, sa bine pozdravlja publiku sa tri podignuta prsta desne ruke? Kakva poruka se time šalje? Šta on sa time o sebi kaže?

Ako mi o svemu ovome nećeš pisati ovdje na blogu hajde mi to napiši na moju privatnu e-mail adresu: ferkosantic@hotmail.com ili hajde kad prvi put dodjem u Prijepolje d anegdje susretnem tebe i tvoje jarane pa da negdje kahvenišemo i pri tome o svemu ovome u živo muhabetimo, pričamo.

Ferko Šantić

Comment by prijepolje1 (03/28/2011 11:02)

odgovor Admiru [Odgovori]

Admire, niko pa ni profesor Ferko ne govori da nam se ne sviđa kako folkor igra tj kako ste uvježbani. Ja kažem da su vaši nastupi i koreografija ja solidnu ocjenu i ja koji sam proveo 10 god. u KUD LJ. Miodragović ne kao igrač već kao urednik i vodizelj programa sam naučio o bogatstvu koje se zove folkor. Mi vam ne zavidimo, naprotiv želimo da se što više mladog svijeta uključi i Bošnjaka što više da ima da nauče i oni svoje igre i igre drugih naroda. Admire lično bih volio da vas (mladih)je što više u Domu kulture na pozornici u orkestrima sekcijama nego po kafićima...Mi samo pokušamvamo dokučiti šta je sa bošnjačkom omladinom što je nema u kulturnim aktivnostima pa i u folkloru. Želim da saznaš nešto, da bi nekad u jedno vrijeme kad se cijenila umjetnost, konkretno npr. pjesma i javiš se na audiciju, šta misliš moglo se sa ovim šatorskim nastupiti ili ono haj može..Nije moglo, Nisu dali stručnjaci a za izlazak prijepoljskih folklora do susjednog grada trebalo je odobrenje od umjetničkog savjeta... a za inostranstvo od većih instanci. Sad ako imaš pare možeš đe hođeš i kako hoćeš i sa čim hoćeš. Ja tebi želim da nastaviš i dalje i da mjesto kolovođe zadržiš što duže
a.s.Meša Brničanin
artist

Comment by meša brničanin (03/27/2011 21:31)

u vezi IKRE ukratko [Odgovori]

Ferko, postavio si par pitanjana na koje bar jedno imam pravo odgovoriti kao čovjek koji je 6 godina nosio IKRE na leđima i bio "svakakav" od onih koji su njime upravljali.1991 kada smo osnovali „Preporod“ pa naš kulturni mrak sem sporadični moji programi, do 2001. Ni slutio nisam da će poslije biti „Ikre“.Ikre je mnogo htjelo, bili su nam veliki"apetiti" pogotovo kad se na sastancima pričalo te vako te nako.. kada se obećavalao i kroz priču i marke i evri lećeli samo radite mi smo tu da pomognemo, govorili su članovi odbora inače većina su privatni preduzetnici...Nije bilo baš tako, nije bilo para kako su mnogi mislili, neje projektwe je poktilo Min. Za kulturu i za ljudska i manjinska prava... Ne bih da ističem pjedince koji su stvarno finansijski podržavali i društvo i redovno uplaćivali za moj lični dohoddak e tu ih je bilo dvoje troje...Ma puhalo je sa svake strane...Mene su stalno prozivali da sam odgovoran zato što sam radio za platu koju sam čeko i skoro po godinu dana tj i sam "skupljo" dok nije Ferajzić izabran za predsjednika i tada se riješila moja plata ali nismo riješili upravo to što nam je trebalo, nismo imali kolektivitet i nismo imali čime privući mlade Bošnjake već smo se bazirali na dovođenje drugih ansambala. Ikre je uradilo to što je uradilo i ostavilo je upečatljiv trag ali ono već nekolke godine ne funkcioniše pa ni tamburaši koji su eto na žalost rasformirani nebrigom rukovodstva...Ferko, bilo je pokušaja da se tako formira ansambl, imali smo struče ljude i koreografe i prof. Muzike, i slikare i reditelje... ali mislim da mladi Bošnjaci nisu bili toliko zainteresovani...ne znam možda se varam...ja ipak odgovor vidim u asimilaciji...koja se još zove TEŠKO NAMA OD NAS. Nisam zbog objektivnih razloga prisustvovo ovom programu, ali evo i ovo je opet dokaz da nam je u Prijepolju lekciju o bošnjačkom kulturnom identitetu "održao" neko sa strane...
I ovo je lijep gest ansambla Doma kulture da nastupi na ovoj „privatnoj“ Ibiševoj priredbi i folklornog ansambla u kom su velikom većino članovi pravoslavci, njima pripada aplauz ali nije odgovor koji ti tražuiš i ja, šta je sa našom bošnjačkom omladinom. tu nemam odgovor konkretan već sam ga naznačio u asimilaciji a i u tome da su nam hodže preuzeli brigu i oni se bave našim kulturnim identitetom. U posljednje nekolike godine sva kulturna dešavanja , bošnjačka) odvijala su se preko Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.,Bajramski programi, književni konkursi likovne izložbe, muzički programi,a moralo je jer Društvo Ikre je imalo neki drugi zadatak a ne znam koji a ko ne politički.Žalosno je da su neki funkcioneri IKRE organizovali neke programe privatno, (pozorišta neki festivali) a ne preko Društva što je imalo i određen (negativan)uticaj na članove Ikre. Zatim imate priču oko prostorija, čak je bilo „zaoštreno“jer treba galerija Domu pa umjesto toga nevladina televizija, a rukovodstvo Ikre pristalo da ide u podrum. Neki su rekli „ovdje nam je lepše“...Možda i treba sve pustiti, možda se treba skloniti i povući iz svega i pustiti nek šejtan uzme njegovo. Vrijeme je najbolji sudija i historičar.

Bošnjaci neće da him đeca uče bosanski jezik, već se zadovoljavaju tim da krijući onako tiho kažu merhaba ili ti nazove selam. U pravu je Damir K. Mi se zafalismo što je ispisan pano latinicom...Admir kaže, mi ćemo igrati.. tačno i treba i nije problem u tome već je problem što Admir nije doveo još pola ansambla njegovih vršnjaka Bošnjaka, pa neka hi u Domu kulture, i što mladi Admir ne traži da se u repertoar hora stave ILAHIJE i SEVDALINKE..Nisam htio se javljati ali ti postavljaš pitanje šta je sa IKRE a ne postavljaju osnivači i građani. Grupa ili pojedinci koji su sebi uzeli za pravo kontrole nad Ikre, vjerojatno traže pogodnu ličnost da „preuzme“ Ikre pošto Dom kulture postade konkurencija bošnjačkom kulturnom društvu Ikre koje je na izbornoj skupštini kadriralo parttijske članove i pojedince koji nisu ni znali da postoji to Društvo pa ni bošnjački kulturni identitet pa ni bosanski jezik. Interesantno je da na ovoj skupštini niko nije komentarisao o razlozima stagniranja aktivnosti Društva Ikre već je bilo bitnije izabrati pripremljene kadrove. No vremenom se dosta nauči

Možda bi i ti mogao postaviti pitanje kao ja predsjedniku opštine ko je i na osnovu kojih kriterijuma uposlio novu kulturnu snagu (bošnjačku) u Dom kulture kada se odavno za Bošnjake traži isključivo fakultet...U našoj kući (prijepoljskoj)kulture imamo više uposlenih nego u sva tri komšijska doma kulture. To je dokaz kad izabereš pravu stranku i budeš njen...
a.s.Meša Brničanin
artist

Comment by meša brničanin (03/27/2011 21:15)

[Odgovori]

I jos nesta. to sto pitate sto u –Ikre- nema nista od ovoga pa kako ce imati kad se u to –Ikre- tamo skupili sve oni sto nesmiu ni da kazu da su bosnjaci ni da to pokazu. jos tamo su bili presednici naki prodavaci, trgovci ko sve nie a ne oni koji znaju sta treba tamo raditi. kod toliko nasih profisora, nastavnika i ostalih nasli se trgovci i ovi sto imaju nake firme da oni budu glavni u to –Ikre- i da se tako pokazuju. moj je rodjak bio sa onim tamburasima sto su imali u –Ikre- pa sam svasta od njega cuo. a dje su im sad ti tamburasi. svirali svukud privatno sad razneli svojim kucama one tambure i gotovo nema nista vise. neka je sve sram sto dozvoljavaju da se sa nasim narodom vako radi

Comment by damir1982 (03/27/2011 17:14)

[Odgovori]

Ovo je srpski folklor ali tamo ima i dvoe koji sigurno ne znaju ni ko su oni a na ovoj priredbi ova voditeljica Admira je veca srpkinja od svih. ovu je priredbu napravio ovaj Ulvija Musovic koji je sve ovo mogo napraviti sa nasim –Ikre- a ne sa ovim srpskim domom. Ali Ulvija radi samo za sebe i najvise zbog njega u –Ikre- nema nista nase ni folklor niti nesta drugo. i ovu je priredbu sigurno napravio da bi nesta licno ucario. ovo nase –Ikre- niko ne zna ni za sta sluzi, samo da vaki ko ovaj Ulvija prave poso preko njega. sve je ovo nasa velka sramota i neznam samo kako ih nije sramota da im srpska omladina oblaci nase nosnje a igraju srpske igre. napisali tamo ovaj plakat sa latinicom a vi odma potrcali da im se zafaljujete. zasta to se treba zafaljivati. Damir K.

Comment by damir1982 (03/27/2011 09:07)

za gospodu sto .... [Odgovori]

Znate sta mozete pisati sta hocete.mozete raditi sta hocete al nas to ne dotice toliko ,jer ste VI ....iI necete unistiti nesto sto vec 7 godina A isti taj folkor i hor ce vam jedan dan igrati i pevati kada vas nebude bilo vise .

Comment by ado :D (03/26/2011 14:52)

[Odgovori]

Znate sta gos.Santicu tako ste jadni vise sa ovim vasim komentarima i ovim vasim ovjavama za folkor i hor .I nemoj te da pricate i uzimate u usta folklor.Kome se nesvidja nemora ni da nas gleda a ni da igra ..Samo mozete da nam svi zavidite mi i dalje nastavljamo sa radom i dalje cemo putovati i druziti se

Comment by admir.ado (03/26/2011 12:45)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me