Petak, Februar 25, 2011

U ŠVAJCARSKU SA PRIJEPOLJSKOM SRPSKOM PJESMOM I IGROM

 

Folklorna i guslarska grupa prijepoljskog doma kulture odlazi za nekoliko dana na gostovanje u Švajcarsku. Grupa koja će putovati u Švajcarsku broji 44 osobe od kojih su 42 Srbi a dvoje su oni sa bošnjačkim imenom..

U vezi sa ovim gostovanjem direktor doma kulture Ljubiša Savković je na radiju „033“ rekao: „...tamo će mo predstavljati našu kulturu, tamo će se pevati srpske pesme...“  

Nema ništa sporno u tome što će ova priepoljska folklorna i guslarska grupa u Švajcarskoj prezentirati srpsku foklornu i muzičku baštinu. Jer to je prijepoljski srpski dom kulture, prijepoljska srpska grupa, srpska igra, srpska pjesma... 

Pitanje je samo kad će prijepoljski Bošnjaci, koji u prijepoljskoj opštini sačinjavaju polovinu stanovnštva, imati svoj dom kulture, svoju folklornnu grupu, svoju...? 

Pitanje je, također i to da li se ova turneja prijepoljske srpske folklorne i guslarske grupe u Švajcarskoj finansira samo srpskim parama ili su to neke „zajedničke“ pare iz nekog fonda koji je namijenjen svom stanovništvu prijepoljskog kraja? 

Da li je zbog toga u ovu grupu srpskog doma kulture iz Prijepolja koja će putovati u Švajcarsku, pored onih četrdeset dvoje Srba ubačeno i dvoje onih koji imaju bošnjačko ime pa se, eto, može kazati kako je grupa „mješovita“. Ako je to tako onda se treba upitati je li moguće da samo ovo dvoje Bošnjaka vrijede k'o četrdeset dva Srbina?

U ostalom, pošto je ovo, kako direktor Savković naglašava, prezentacija srpske folklorne i muzičke baštine čudno je šta će u ovoj grupi raditi ove dvije osobe sa bošnjačkim imenom? 

Ostavimo svu ironiju po strani i naglasimo da je i ovo samo jedan od primjera nacionalne, kulturne... i svake druge diskriminacije Bošnjaka i u Prijepolju i cijelom Sandžaku. Ako se upitamo da li će ikad doći kraj toj diskriminaciji Bošnjaka u Sandžaku koju već cijeli vijek sprovode srbijanski i crnogorski režimi odgovor je:

Hoće, tome će doći kraj ali samo onda kad Bošnjaci prestanu šućeti i kad javno, demokratski... progovore o svemu tome. Za sad o svemu tome govore samo bošnjački pojedinci što skoro da nema nikakva efekta. Kad Bošnjaci u Sandžaku kolektivno zatraže da imaju ista nacionalna, kulturna, vjerska i svaka druga prava kao njihovi sugrađani Srbi i Crnogorci tada će prestati i njihova diskriminacija. Kad Bošnjaci kolektivno zatraže da imaju svoj radio, svoju televiziju, svoje novine, svoju školu, svoje... sve će to i dobiti.

Nikad im ništa od toga neće podariti ni srbijanski ni crnogorski režim dok oni šute i ništa ne preduzimaju da zaštite svoj nacionalni, kulturni, vjerski i svaki drugi opstanak.

 

[Odgovori]

Odgovor Ivanu Bakoviću

Poštovani

Odgovor koji sam upisao na post Predraga Divca bio bi odgovor i na tvoj komentar.

Похвално је то што сте ви у Швајцарској играли и бошњјачке игре. Међутим, питање је зашто те игре нису могли играти Бошњаци?
Зашто Бошнјаци у Пријепољју немају своју фолклорну, хорску, драмску... групу као што Срби имају своје групе?

Ако у Пријепољу већ 30 година постоји српски дом култууре зашто не постоји и бошнјачки дом културе? Или ако нема пара да се направи и бошњачки дом културе зашто се постојећи дом културе не подијели па да један дио буде бошнјачки дом културе?

Срби требају њјеговати и презентирати своју културу, то је неспорно.

Међутим, зашто то исто не могу и Бошњаци?

Comment by prijepolje1 (03/22/2011 08:39)

U SVAJCARSKU SA PRIJEPOLJSKOM SRPSKOM PJESMOM I IGROM [Odgovori]

Kao prvo gospodine Santicu u Svajcarsku nisu isla 2 Bosnjaka vec 4 od 44 putnika. Kao drugo ja cu vam govoriti u ime folklora posto sam i njegov clan...u nasem ansamlu ima 3 clana koji su Bosnjaci, od ta 3 clana u Svajcarsku su isla 2 tako da ne vidim u cemu vi vidite tu neku "diskriminaciju", da ima vise Bosnjackih clanova siguran sam da bi ih i islo vise. Ta dva Bosnjacka clana koja su isla sa nama su moji dobri drugari i siguran sam da i oni stoje iza ovoga sto ja sada pisem.
U Svajcarskoj smo imali 4 koncerta od kojih smo na 2 igrali Bosnjacke igre i cocek (u sklopu), a na ostala 2 smo igrali igre iz Sumadije i Dalmacije.
Prema tome gospodine Santicu nema potrebe da palite neku vatru jer verujte mi tu joj nije mesto, u KUD-u Doma kulture nije bitno da li je neko Srbin ili Bosnjak, bitno je da je COVEK (u pravom smislu te reci)...mi to jesmo i zbog toga se super druzimo!
Pozdrav za sve clanove KUD-a ali i hora od Bakana, volim vas!!!;-)
P.S. KUD HOR tu i FOLKLOR!!!;-)

Comment by Bakovic Ivan (03/21/2011 16:07)

u Svajcarsku sa prijepoljskom srpskom pjesmom [Odgovori]

Gospodine Santicu niste u pravu...Molim vas lijepo, sta bi to Bosnjaci iz Prijepolja mogli pokazati u inostranstvu, Ikre vasm se ugasilo yboh politike i progona pojedinaca, BKZ takodje vam nista ne organizuje niti radi osim sto pozajmi ucesnike iz Priboja ili Pazara..Normalno da Dom kulture na ovu ekskuryiju ne'e voditi prijepoljske hodze...Pa evo danas mi je tel. javljeno da ce i novinarka ne ynam da li je bosnjakinja iz @polimlja@ na taj put...Ko vas pita o cijim parama se putuje i ko finansira, bitno je sta pojedinac dobija.Ne bih da mjerim kolko vrijedi to dvoje prijepoljskih Bo[njaka mozda imaju samo imena, ali bitnije je to yasto vi tamo sutite tj u Prijepolju.Pa zar su vam u Prijepolju imami kulturna elita koja je preuzela kulturni identitet vas prijepoljaca.Receno mi je da ce na godisnjicu pokolja u voyu opet bosnjaci biti podijeljeni... o tome treba reći postovani gospodine Santicu...Nema te vi u Prijepolju kriticnu masu koja bi digla glas za spas, svega onog sto pripada Bosnjacima

Comment by karahasan (02/25/2011 17:19)

Dodaj komentar

Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me