Sreda, Novembar 17, 2010

SRBIZACIJA

 

Srpski publicisti, istoričari,  književnici, političari..., već dva vijeka govore, pišu.. o islamizaciji, albanizaciji, germanizaciji..... Isto to rade i danas. Međutim, oni nikad ne govore niti pišu o srbizaciji nesrpskih naroda na Balkanu a proces srbizacije je, u odnosu na ostale «izacije» daleko većeg obima od svih ostalih «izacija». Što je najbitnije srbizacija nesrpskih naroda, sa svojim pogubnim posledicama traje i danas. Srbizaciji su danas najviše izloženi Bošnjaci u cijelini a posebno oni sa prostora Sandžaka.

Srbizacija Bošnjaka se odvija na različite načine i kroz različite oblike djeovanja, na primjer: kroz školstvo, kulturu, medije.... Evo jednog primjera:U pjesmi «Moj grad zauvjek» Dženan Lončarević pjeva svojem rodnom Prijepolju. U njoj se pjeva o ljubavi, čežnji za Prijepoljem... Neko, ko se potpisuje sa «daca87» uradio je video prezentaciju ove pjesme, odnosno video spot za ovu pjesmu. Međutim, video spot počinje crkvenom freskom «Anđeo na Hristovom grobu», fotosima manastira Mileševe, krovom prijepoljske pravoslavne crkve i krstom na krovu, kipom crkvenog sveca Svetog Save ispred srpskog doma kulture u Prijepolju... Sve se to ponovi nekoliko puta u toku trajanja spota, odnosno to je najveći dio sadržaja ovog video spota. Osoba koja je ovo uradila jednostavno svima šalje poruku kako je Prijepolje srpski, ne srbijanski, grad, kako je Prijepolje samo za Srbe, kako....Gledajući ovaj spot, slušajući ovu pjesmu bošnjačka omladina jednostavno upija ove simbole kao svoje.  Evo linka na kojem se može pogledati ovaj spot.  

http://www.facebook.com/l/bd1c8Ddsg6pjWBwJXjK231oEzPQ;www.youtube.com/watch?v=xx9_AyFsP7E&feature=related  

Srbizacija Bošnjaka u Sandžaku otpočela je organizovano, planirano od strane države Srbije 1912. god. Danas je na udaru srbizacije četvrta generacija Bošnjaka. U svim dosadašnjim genaracijama Bošnjaka bilo je puno onih koji su se suprostavljali srbizaciji. Danas više niko i ne govori o pogubnosti srbizacije, odnosno danas se međi Bpošnjacima više niko i ne suprostavlja srbizaciji Bošnjaka. To ukazuje na to da je srbizacija Bošnjaka dostigla jedan strahotan nivo. Međutim, to ne znači da se tom zlokobnom procesu ne može suprostaviti. Potrebno je prvo samo  prekinuti šutnju o ovom zlu koje je zahvatilo Bošnjake. To je uslov bilo kakvog daljeg djelovanja na planu suprostavljanja srbizaciji Bošnjaka.

 

 

[Odgovori]

Vi očigledno ne živite u Sandžaku, odnosno među Bošnjacima pa ne shvatate pogubnost srbizacije kojoj su oni izloženi.

No, pokušajte da razumujete ovo: U Sandžaku, konkretno u Tutinu, Brodarevu... imate škole u kojima su 95% bošnjački učenici a školski programi su 100% srpski, odnosno školski programi su 100% namjenjeni Srbima.

Kako bi se reagovali Srbi kad bi u nekoj školi gdje su 95% srpski učenici školski programi bili 100% bošnjački?

Vi ste u pravu kad kažete da su u pitanju mediji. Mediji su danas najefikasnije sredstvo u srbizaciji Bošnjaka ali nisu samo mediji u pitanju. Kao što napomenuh tu je školstvo,kultura...

U mojem selu, u selu Zalug kod Prijepolja, odnosno u dijelu sela gdje žive samo Bošnjaci 1970. god. niko, ni jedna osoba nije govorila srpski jezik, nijedna osoba nije govorila ekavski danas svaka osoba u tom istom selu, svaki Bošnjak i Bošnjakinja, svako bošnjačko dijete govori samo srpski jezik, samo ekavski.
Treba li objašnjavati šta ovo znači?

Comment by prijepolje1 (11/17/2010 12:17)

[Odgovori]

Kad malo bolje sagledam sve ovo shto je prilozeno, mogu da razumem taj revolt koji se javlja zbog "srbizacije" , no ne shvatam zashno je to Vama toliko strashno kada je nakada radjeno u sasvim drugom stepenu tolerancije,danas su u pitanju MEDIJI, po neka luda glava koja je pesmu, prichu, spot, sliku preradila u ličnoj reziji. A nekada? Setite se, ili bar prochitajte, kako su Srbjanci tretirani, i kojim metodama se BOŠNJAČILI zarad gole egzistencije. Mislim da nam nije tesno u ovakvoj državi. Na ovaj način, ovakvi kakvi jesmo.

Comment by ... (11/17/2010 11:32)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me