Subota, Novembar 06, 2010

ПОСРБЉАВАЊЕ-POSRBLJAVANJE

 

U Vukovom РЈЕЧНИКУ-Rječniku (nije Rečnku) srpskog jezika iz 1818. god., na strani 614. upisane su riječi: ПОСРБИТИ, ПОСРБИТИСЕ, ПОСРБЉАВАЊЕ, ПОСРБЉАВАТИ (posrbiti, posrbiti se, posrbljavanje, posrbljavati). Objašnjenje ovih riječi, kao i svih ostalih riječi u ovom rječniku, dato je na njemačkom jeziku jer je Rječnik pisan i štampan u Beču.

 Za riječi "posrbljavanje" i "posrbljavati" Vuk navodi da one imaju isto značenje kao riječi "SRBLJENJE" i "SRBITI". Kad se pogleda i ta stranica Vukovog Rječnika onda se vidi ovo:

 

I ove riječi su, kao što se vidi objašnjenje njemačkim riječima. Međutim, Bošnjacima, posebno onim u Sandžaku nisu potrebna nikakva ni prevođenja ni objašnjenja ovih riječi. Oni značenje ovih riječi "vide u živo", u svojoj kući, u svojim životima, na sebi, na svojoj djeci, na...

U posrbljavanju Bošnjaka metode djelovanja velikosrBskih propagatora su otvorene, neskrivene. Međutim, metode djelovanja velikosrBskih saradnika u redovima Bošnjaka, tj. bošnjačkih poltrona i odroda tipa Dacića, Ugljanina, Ljajića... u redovima bošnjačkih učitelja, nastavnika, novinara, hodža... su posebno opasne. Oni se maskiraju i narodu bošnjačkom predstavljaju kao "zaštitnici", kao "predvodnici", kao... bošnjačkog naroda a u stvari se radi o perfidnim, potkupljenim, nemoralnim, nečasnim... osobama.

Proces posrbljvanja Bošnjaka je, od strane Srbije i srpskih režima, planirano, organizirano nastojanje da se razori i uništi vjerski, nacionalni, kulturni i svaki drugi identitet Bošnjaka. To nastojanje traje više od dva vijeka. Na početku ovog posta predstavljeni su dokumenti iz 1818. god. koji to potvrđuju. Metode i načini kako se vrši posrbljavanje Bošnjaka su nevjerovatno brojne. Počev od onih otvorenih, neskrivenih pa do onih perfidnih, maskiranih...

Mogu li se Bošnjaci odbraniti, zaštiti od ovog zla. Sigirno je da mogu. Potrebno je samo normalnim, demokratskim putem ukazati na ovaj zločin. U prvom redu Bošnjaci moraju imati takve svoje predstavnike koji će, u prvom redu, od državnih organa vlasti, u republičkom parlamentu tražiti promijenu školskih programa za sve opštine u Sandžaku, dvojezičnost, postojanje bošnjačkih printanih, radio, tv.... medija i sve drugo što se odnosi na nacionalnu ravnopravnost. Ako se ovo, zbog preglasavanja i drugih oblika blokade, ne može ostvariti civiliziranim, normalnim, demokratskim putem onda se mora primjeniti bošjačka građanska neposlušnost: bojkot škola, bojkot media, bojkot.... Ali taj bojkot mora doći od svih Bošnjaka.

Uz ovo ide i javni protest. Protest riječju, pisanom i izgovorenom.

Kad se, na primjer, ispred doma kulture postave kipovi srpskih crkvenih svetaca, onda se javno traži uklanjanje toga jer mu tu nije mjesto ili se zahtjeva izgradnja bošnjačkog doma kltre. Kad se vidi plakat ispisan na način kako se vidi na gornjem fotosu onda se bojkotuje i takva promocija i izložba i.... a potom se o tome javno govori.

Jedno je sigurno: OD SVOJEG POSRBLJAVANJA A TIME I UNIŠTENJA BOŠNJACI SE NEĆE ZAŠTITI ŠUTNJOM.

 

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me