Utorak, Oktobar 05, 2010

ŠUTNJA BOŠNJAČKA

 

Pitanje br. 10

 

 

Iako nacionalno potlačeni i totalno obespravljeni Bošnjaci u Prijepolju kao i u Sandžaku, u ogromnoj većini, uglavnom šute. Ta šutnja je pogubna za Bošnjake kao narod jer ona ide u prilog srbijanskom režimu koji kreira sve moguće oblike, načine i metode za posrbljavanje Bošnjaka.

A govoriti bi morali svi Bošnjaci. Svaki bošnjački roditelj, učitelj, nastavnik, novinar, inžinjer, ljekar... Bošnjački prestavnici u opštinskim i republičkim parlamentima morali bi iznijeti zahtjeve da se za sve opštine u kojima žive Bošnjaci urade posebni školski programi za istoriju, književnost, jezik... U prvom redu mora se tražiti i dobiti zastupljenost bosanskog jezika kao redovnog predmeta u svim škola i na svim nivoima školstva u Sandžaku.

Šta, u ostalom, znači današnja šutnja Bošnjaka u Sandžaku:

- da su zadovoljni svojim položajem, odnosno da im ne trebaju bolja nacionalna prava?

- da ih je strah da govore jer se plaše poslijedica?

- da smatraju da svojim oglašavanjem ne mogu  ništa promijeniti na bolje?

- nije ništa od ovoga nego... ?

 

[Odgovori]

Ali, meni je zaista neshvaltljivo kako je to moguće, kako je moguća totalna bošnjačka šutnja pored svih, očiglednih, strahotnih ponižavanja kojima su izloženi Bošnjaci kao narod. Toliko bošnjačkih intelektualaca, odnosno toliko bošnjačkihh nastavnika, učitelja, profesora, ljekara, inžinjera, novinara... a da svi oni šute i žmure pred sramnim nacionalnim ponižavanjem Bošnjaka u Sandžaku e to je zaista prosto neshvatljivo.

Comment by Ferid Ferko Šantić (10/25/2010 08:41)

[Odgovori]

i vjerojatno ste postovani profesore ocekivali da neko , ma bilo ko iy Prijepolja , bilo sta kaze na tj odgovori... nece , profesore, nece, Bosnjaci to nece uciniti, jer oni sute savijene glave... Nista vasim Bosnjacima nije sveto u Prijepolju, oni su prodali asvoj obraz zbog politike i raznih lokalnih i drzavnih politicara, koji su svu silu upotrebili da vas posteni narod uniste... da ga asimiliraju, i da mu nametnu sve drugo i tudje a svoje da zaborave

Comment by gavran (10/24/2010 21:15)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me